ABG Parochie

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Archief

28 december 2014, feest van de H. Familie in de Anna-Bonifatius

E-mail Afdrukken PDF

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Feest van de heilige Familie op 28 december 2014

Lezingen: Kol. 3, 12 -21 en Luc. 2, 22 -40

Zusters en broeders,

Laatst vertelde mijn schoonzus mij een verhaal. Toen mijn ouders  nog leefden was het de gewoonte dat  mijn zussen en broers en hun  kinderen op Kerstmiddag naar het ouderlijk huis kwamen. Daar was het een drukte van belang. Ik zelf kwam vanwege de kerst-beslommeringen een beetje later,maar mijn schoonzus hoorde mijn moeder steeds weer zeggen: ‘Waar blijft Leo toch. Is die er nog niet…”Zo gebeurt het vaak bij gezinnen. Ieder kind telt en soms hebben moeders die kinderen het liefst allemaal bij elkaar.

Velen van u hebben deze dagen ervaren wat familie is. Anderen hebben juist het gemis daaraan beleefd of soms daar ook voor gekozen. Ik kan begrijpen, waarom een aantal jaar geleden besloten is om de zondag tussen kerst en Nieuwjaar te wijden aan de  heilige Familie.

Hoe zag die heilige Familie er uit? Volgens de Schriften bestond die uit Josef, Maria en Jezus. In die tijd  was een familie vele breder dan die kleine of grotere eenheid. Neven,nichten, ooms, tantes en wie dan ook . hoorden er allemaal bij. Als Jozef en Maria dan ook naar Jeruzalem optrekken voor een bedevaart, dan duurt het nog een dag eer ze begrijpen dat Jezus niet mee teruggekeerd is. Hij kan immers bij veel vertrouwde mensen zijn.

Jezus moest in het begin van zijn leven vluchten voor Herodes. Toch veronderstel ik dat Hij is opgegroeid in een sfeer van geborgenheid. ‘Het kind groeide op en werd krachtig, vol wijsheid..’Dat wijst op een familiesfeer, waarin een kind kan en mag groeien en ook nog kennis mag opdoen op school of elders. Maar heel gemakkelijk zal het voor Jozef en Maria niet zijn geweest om een kind op te voeden, die hen als het ware al vanaf zijn vroegste Jeugd uit handen was genomen.

Simeon en Anna laten de bijzondere positie van Jezus zien. Hij is een licht voor de heidenen en een glorie voor het volk Israël. Maar Simeon voorspelt ook  het lijden, dat  deze jongen en zijn  ouders moeten  ondervinden:’Uw eigen ziel zal door een zwaard worden doorboord…’

De heilige familie is een bijzondere familie die nauwelijks met onze families is te vergelijken. Of kunnen we toch enige bemoediging uit het leven van deze mensen putten? Aan het begin van ons leven heeft vast geen profeet of profetes gestaan. Niettemin denk ik aan een oud verhaal van een jongen, die Simon heette. Deze Simon zei tegen zijn leermeester: Ik wil graag een groot mens worden, bijvoorbeeld zoals Mozes, of Karel de Grote of als Ghandi. ‘Denk er aan,Simon’, zei de leermeester. Jij bent de enige die er is. Er komt er nooit meer een zoals jij. Als er ooit aan jou verantwoording wordt gevraagd, dan word je niet gevraagd of je als Mozes bent geweest of als koningin Maxima. Er wordt van jou gevraagd of je Simon bent geweest. Ik denk dat onze families, onze vertrouwde kring ons kunnen helpen om te worden, wie we werkelijk zijn.

Vandaag  is er één familie in ons midden, die een feest vieren. Van de familie Ejiogu wordt één kind gedoopt en een ander kind doet zijn eerste Communie. Aram is een petekind en daarom krijgt hij een bijzondere bejegening op de dag van zijn verjaardag. Hij kan niet wachten op de Eerste Communiedag en hij woont iets te ver weg om aan de voorbereidingen mee te doen. Zijn ouders hebben hem daarom goed voorbereid. En dan is zijn neefje er, die niet lang geleden is geboren. Hij zal in deze viering worden gedoopt. Beide willen samen met hun ouders en hun oma, die uit Nigeria is gekomen,niet alleen tot de eigen familie horen,maar ook tot de familie van de Heer.

En dat is wellicht belangrijk om op deze dag te gedenken. We komen uit heel verschillende families. De ene familie is wat hechter dan de andere. Er zijn families ontwricht. Er zijn kinderen die et hoogstnoodzakelijke moeten ontberen.  Er zijn er velen  onder ons,die niet in Nederland zijn geboren en om welke reden dan ook naar dit lans zijn getrokken. Maar wij allen horen tot de familie van God. De familie van God is geen familie van volmaakte mensen. Vluchtelingen en vreemdelingen, werken en niet werkende, rijken en armen, zieken en gezonden, geleerden en eenvoudige: allen hebben daar een eigen laats in. We zijn kinderen van één Vader en Jezus is onze broeder.

Net als de kleine jongen, die vandaag gedoopt wordt,zijn we door het water en de heilige Geest tot één volk, tot één familie gemaakt. Net als  Aram, die dat vandaag voor de eerste keer doet, mogen we aanzitten aan de maaltijd van de Heer. Door het heilig Brood, de Communie die wij ontvangen zijn we niet alleen heel diep met onze Heer verbonden maar ook met elkaar.

We vieren het feest van de heilige Familie. Dat is de familie van Jozef, Maria en het Kind. Maar we vieren ook met vreugde en tot bemoediging, dat we bij die familie mogen horen. Ik wil daarom vragen samen het lied te zingen om de dopeling te verwelkomen en ons bewust te zijn, dat wij geroepen en uitgenodigd zijn om ons als een  lid van de familie van de Heer te gedragen.