ABG Parochie

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Archief

11 januari 2015, preek in de Gerardus

E-mail Afdrukken PDF

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";}

Preek in de Gerardus op 11 januari 2015: Doop van de Heer

Lezingen: Jes.42,1-4;6-7 en Mc.1, 7-11

Zusters en broeders,

Ik kan me nauwelijks indenken wat er omgaat in die mensen die anderen om het leven brengen.’Allah wil het en ik heb er plezier in’, zo las ik het commentaar van één van de jonge mensen, die bij aanslagen betrokken zijn. Ik voel wel dat ze helemaal ondergedompeld zijn in een bepaald soort ideologie en het gevoel hebben een daad van gerechtigheid te verrichten.

Iets beterkan ik me indenken in de talloze mensen die als het ware ondergedompeld zijn in een zee van angst. Welke kant gaat het op? Kan ik er nog zeker van zijn, dat ik weer veilig thuis kom?

Onder de indruk ben ik ook van moedige mensen, die de straat op gaan. ‘Ze zullen ons niet kleinkrijgen’, hoorde ik er een strijdvaardig zeggen.

Ondergedompeld worden in een vreemd soort ideologie, ondergedompeld worden in angst of juist in strijdbaarheid. Er kunnen dingen in je leven gebeuren, die een nieuw begin inluiden. Je betreedt een nieuw land en ontleent daar hoop aan of vertrouwen of je komt terecht in een domein, waar angst het voor het zeggen heeft.

Vandaag horen we een bijzonder verhaal van Jezus. Jezus wordt ondergedompeld in de rivier de Jordaan. Hij wordt gedoopt door Johannes, die zich er wel bewust van is,dat het hier om iemand gaat, die veel groter is dan hij. Dit verhaal zit vol met een symbolische lading. Ik moet dan terug gaan naar de geschiedenis van Israël. Dit vol gaat door het water heen van de rode zee, als het eeuwenlang in de slavernij van Egypte heeft geleefd. Door het water heen laten ze de slavernij achter zich en gaan op weg naar vrijheid. Als dit volk veertig jaar rondgezworven heeft in de woestijn is daar de Jordaan. Door de Jordaan moeten ze heen om in het beloofde land te komen.

Jezus wil perse gedoopt worden. Net als Zijn volk heeft Hij enige tijd in de woestijn doorgebracht. Nu gaat Hij het water door, het water van de Jordaan. Hij deelt als het ware het lot van Zijn volk. Hij kent de angsten, de vreugde, het verdriet van de mens en Hij wil dat ook kennen. As dan zal Hij de bevrijdende boodschap van het Koninkrijk van God verkondigen. Hij moet gedoopt worden, legt Hij Johannes uit. Hij moet gedoopt worden, omdat Hij werkelijk het lot van Zijn volk aan Zijn eigen lichaam wil ondergaan. Pas dan kan Hij Zijn zending beginnen.

En wat gebeurt er, als Hij ondergedompeld is? Een duif zweeft boven Zijn hoofd. De duif is het beeld van de tederheid en de vredelievendheid van God. Het is de Geest, staat er in het Evangelie. En dan klinkt er een stem, die ik maar op een eigen manier zal vertalen: Dit is mijnzoon. Ik houd veel van Hem. Ik heb vertrouwen en plezier in Hem.’’ Had Jezus deze bevestiging nodig? Jezus laat Zijn bereidheid zien. Hij gaat door woestijn en water. De erkenning of de bevestiging komt van de stem, van Zijn Vader. Dan wordt Hij omhuld door de Geest: Gods liefdevolle nabijheid.

Jezus gaat als eerste. Wij zijn broeders en zusters van Hem. Wij gaan Hem achterna. We worden ondergedompeld in het water van de doop. We zijn daarin ondergedompeld, toen we een kind waren of wellicht wat later. We trekken met Jezus en met heel het volk van God het beloofde land binnen of we zijn het wellicht binnen getrokken. En dat land is een land van mededogen, barmhartigheid, goedheid, liefde, vergevingsgezindheid, mildheid, geduld, vrede en vertrouwen.

Dat lijkt me de uitnodiging voor onze tijd. We laten ons niet onderdompelen in een ideologie, die vol haat en onbegrip is en die mensen tot slachtoffers maakt van ons geweer of van onze mond. We willen ons ook niet laten onderdompelen in het domein van de angst, die mensen afschermt van elkaar en die hen van elkaar vervreemdt. We gaan ook niet kopje onder in een heldhaftigheid, die morgen weer teniet gedaan wordt. We zijn ondergedompeld in het water van de doop. Dat is het levende water, dat geheiligd is door de aanraking van onze Heer Jezus zelf. Dat is het water waardoor we met Hem lijden en dood zijn ingegaan. Dat is het water, waaruit we opgestegen zijn als mensen, die net als Jezus de dood hebben overwonnen.

Of nog anders gezegd: We zijn gedoopt om te horen;, Jij bent mijn zoon, jij bent mijn dochter in wie ik welbehagen heb.’ We zijn gedoopt om te geloven in de stem die zegt: ‘Wees niet bang, van jullie houd ik. Ik geef jullie mijn vertrouwen. Julie zijn mensen naar mijn hart. Jullie worden geroepen van deze aarde een plaats te maken, waar het goed is om te wonen. Zorg er voor dat de aarde een plaats wordt, waar mensen naar elkaar luisteren, waar alle kinderen van de wereld elkaar dragen en weten te verdragen in geduld, vrede en liefde. Jullie zijn geroepen om de angst te verruilen voor vertrouwen, strijdbare taal voor mededogen. We zijn gedoopte mensen. Dat is een groot cadeau , dat we niet enkel voor onszelf mogen houden.