ABG Parochie

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home De Samenspraak/ Agenda

Nieuwsbrief De Kleine Samenspraak 25 februari 2018

E-mail Afdrukken PDF

De kleine Samenspraak

 

Deze zondagsbrief is een wekelijkse uitgave van de ABG-parochie in Amsterdam-Oost

Zondag 25 februari            2e zondag van de veertigdagentijd

 

Agenda 

Woensdag 28 februari 19.30 uur Voorber. gesprek Doopouders in de AnnaBon
Vrijdag

Vrijdag

     2 maart 

     2 maart

14.00 uur

18.00 uur

Viering Wereldgebedsdag in de Muiderkerk

Vastenmaaltijd + bezinning in de AnnaBon

 

Pastor Leo Nederstigt

Zoals u vorige week hebt kunnen lezen is pastor Leo opgenomen in de Zorgherberg (hospice) van het Willem Dreeshuis aan de Polderweg. Pastor Leo krijgt erg veel visite. Dat waardeert hij zeer, maar het kost hem ook veel energie. En zoals iedereen weet stuurt pastor Leo niet makkelijk iemand naar huis.

Na overleg  tussen de familie van pastor Leo en de verzorging van het hospice lijkt het ons daarom goed om iedereen te vragen om pastor Leo na de lunch rust te gunnen, rekening te houden met het volgende bezoekschema en een bezoek kort te houden (niet langer dan 5 à 10 minuten):

10:00u – 12:30u bezoek van familie

12:30u – 16:00u lunch en rust

16:00u – 17:30u bezoek van parochianen

17:30u – 19:00u avondeten

19:00u – 20:00u algemeen bezoek

De verzorgenden houden in de gaten dat er niet teveel bezoek tegelijk aanwezig is. Wij willen u vragen dit te respecteren. Er zijn natuurlijk ook mensen die een flinke afstand moeten reizen en wellicht een afspraak willen maken. Daar wordt voorlopig geen agenda voor bij gehouden, vooral omdat alles afhangt van hoe pastor Leo zich voelt. Paul Proost

 

De kruisweg in onze kerk

In de beide kerkgelegenheden van onze parochie krijgt de kruisweg jaarlijks in de vastentijd bijzondere aandacht door het ophangen van andere afbeeldingen. Dit jaar is een prachtig schilderij uit de Middeleeuwen uitgangspunt voor de verschillende afbeeldingen van deze kruisweg. Details uit dat grote schilderij zijn als het ware uitvergroot tot een achttal staties die de lijdensweek van Jezus in beeld brengen. Het schilderij zelf laat wel 23 scenes uit het leven van Jezus zien. Het volledige schilderij van Memling is in een aparte poster te zien. Dat geeft een totaalbeeld. De schilder Hans Memling plaatst het leven van Jezus in de omgeving van een middeleeuwse stad. Dat is de plaats waar het leven van mensen zich voltrekt. Het verhaal van Jezus wordt in de geschiedenis van mensen geplaatst. Memling geeft daarmee aan dat wat Jezus is overkomen zich nog dagelijks in iedere tijd afspeelt waar mensen verraad plegen, elkaar veroordelen, elkaar opzettelijk pijn doen, elkaar bespotten, elkaar vastpinnen ten dode toe en de dood injagen. Deze kruisweg van Memling is daarom een goede aanleiding om na te denken over het lijden in onze wereld en over ons eigen verdriet en hoe wij solidair kunnen zijn met hen die lijden. De veertigdagentijd krijgt met deze kruisweg een eigen accent en kan ons inspireren ons eigen leven onder de loup te nemen. Tijdens de kruisweg op Goede Vrijdag zullen wij stap voor stap met elkaar de staties overwegen en er dieper in doordringen. Moge onze bezinning rond de kruisweg vruchtbaar zijn en ons hart raken.

B. Th. Dieker.

 

Uitnodiging voor de vastenmaaltijden en activiteit na.

Zoals gebruikelijk in de Vastentijd hebben we weer een viertal maaltijden en aansluitend een activiteit georganiseerd. Dit jaar hebben we als thema de “vastendoeken” genomen. Deze doeken werden in de Middeleeuwen voor het altaar gehangen om de soberheid van de Veertigdagentijd te benadrukken. Tessa en Uschi zullen aan de hand van de evangelieteksten uit deze periode met de aanwezigen een vastendoek gaan maken. Ieders creatieve inbreng wordt heel erg gewaardeerd!

Start maaltijd: 18.00 uur in afwisselend de AnnaBon en de Gerardus

Start van het maken van het vastendoek: 19.00 uur

Afronding: 21.00 uur

Data en plaatsen:         2   maart in de AnnaBon, Tweede Oosterparkstraat 246

                                   9   maart in de Gerardus, Lombokstraat 2

                                   16 maart in de AnnaBon

                                   23 maart in de Gerardus

De koks voor deze maaltijden willen graag weten hoeveel mensen mee-eten. Meldt u dus aan op de woensdag vóór de betreffende vrijdag bij:

Uschi Janssen, tel. 6681680, email: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

René van Eunen, tel. 6650070, email: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

U bent van harte welkom, mede namens de koks, Uschi Janssen en Tessa Koopmanschap

 

Wereldgebedsdag in de Muiderkerk

Wereldgebedsdag vieren we elk jaar in veel landen in de wereld. De liturgie is dit jaar gemaakt in Suriname. De gebedsviering zal dan ook in samenwerking met de ABG-parochie, het Leger des Heils en de Muiderkerk door Surinaamse vrouwen geleid worden. Van harte welkom 2 maart om 14.00 uur in de Muiderkerk!

 

Vastenactie 2018 Haïti

Miljoenen kinderen, waarvan vele in Latijns-Amerika, moeten het stellen zonder ouderlijke zorg en een liefdevol gezin. Zij hebben geen liefdevolle thuisbasis, lijden honger, gaan niet naar school en werken om te overleven. Ze komen vaak al jong in aanraking met criminaliteit en geweld. Het is ongelooflijk belangrijk dat we er op een verantwoorde manier voor kunnen zorgen dat alle kinderen dagelijks minimaal één voedzame maaltijd krijgen. Met een gevulde maag kunnen de kinderen zich ook beter concentreren op school. Daarom wordt er een pick-up truck gezocht voor voedseltransporten in Haïti. Een wagen die de wegen in Haïti trotseert, de veiligheid van het personeel garandeert en er bovenal voor zorgt dat onze kinderen voldoende te eten krijgen. De nieuwe pick-up die we op het oog hebben, is bestand tegen de slechte staat van de weg. Hij bevat bovendien voldoende capaciteit om al de benodigde etenswaren te vervoeren. Deze Mitsubishi kost 53.271 euro. We hebben al een donatie ontvangen van 9.580 euro. Voor het resterende bedrag zoeken wij donateurs. Wilt u ons helpen? Elke bijdrage is heel erg welkom!

Op 25 februari in de Gerardus Majella en op 4 maart in de Anna/Bonifatius is er 1 collecte en die is dus bestemd voor het project op Haïti. We willen deze collecte van harte bij u aanbevelen!

U kunt ook u uw bijdrage overmaken op IBAN: NL60 INGB 0000 0011 71

t.n.v.  WereldOuders in Hilversum o.v.v. : “truck Haïti”

Er zal extra aandacht gegeven worden aan  de Vastenactie.

 

INTENTIES                   

Bestemming rondgang collectes Gerardus Majellakerk:

Er is maar één rondgang (collecte) en die is bestemd voor de Vastenactie.

 

Onze zieken:

Pastor Leo ABG * Montse van den Emster ABG * Irish Khan AB * mevr. Erkamp AB * Dick Helman en zijn dochter Josina AB *  Sandra File AB * mevr. Willy  Verrijk-Tuin AB * Lenie Kooijman AB * Hermien Fosch AB * mevr. Bartes AB * Patricia Dongor G * Charles Dongor G * dhr. Zeegelaar G * mevr. Prins G * Lilian Schaken G * mevr. Bunck G * mevr. Banka G * Silvana Dongor G * mevr. Kramer G * Jun Tidula G * Jos Bakker G * dhr. J. Joye G * Leo Mangelmans G * Zora G * Guillermo van Geene G * en voor degenen die hen verzorgen.

 

Onze dierbare overledene:

Jetty Mangal *

 

Intenties zondag 25 februari Anna-Bonifatius

Ria Panday * Cor en Toos Molenaar

 

Intenties zondag 25 februari Gerardus Majella

Voor Erica Breinburg voor het welslagen van een hartoperatie * Bernardus de Haas * Henderik Bruinsma en Helena Johanna Bruinsma-de Ridder * Mariano Castillo * Gaudencio Balio * Marcia Abdelgawad-Hasselbaink * Ronald Hasselbaink * Luciën Doest * Georgine Doest-Elshot * Martin Doest * voor onze dierbare overledenen

 

Intenties vrijdag 2 maart Gerardus Majella

Cor van Raan-Aafjes en overleden familie

 

Kopij voor de kleine Samenspraak graag uiterlijk inleveren vóór donderdag 10.00 uur!

Wilt u deze nieuwsbrief graag digitaal ontvangen, meld u zich dan aan via mail of telefoon.

Gerardus Majellakerk: Lombokstraat 2, 1094 AL Amsterdam. Tel. 020-6650070 / 06-14280882

Anna-Bonifatiuskerk, Tweede Oosterparkstraat 246, 1092 BV Amsterdam.

Mailadres: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken / Website: www.abgparochie.nl

Rek.nr. NL 23 INGB 0003872331   Secretariaat is geopend op ma/wo/do van 09.30 tot 13.30 uur.